ecologische verantwoordelijkheid

Reeds vele jaren hebben we bij Les Brigittines specifieke aandacht voor de aspecten van ecologische transitie. Ongeacht of dit zich nu vertaalt in de geprogrammeerde voorstellingen of in concretere acties, met Les Brigittines willen we deze waarden verdedigen en meewerken aan een betere wereld waar we in harmonie leven met de natuur en met alles wat leeft.

Hieronder werpen we een blik op onze verschillende actiedomeinen.

Theorie en bundeling

Met ons kunstencentrum Les Brigittines staan we niet alleen stil bij de ecologische impact van onze eigen activiteit, maar ruimer ook bij de globale impact van de volledige culturele sector.

Daarom besloten we een reeks brainstormsessies te organiseren om ons praktisch inzicht in de uitdagingen van de sector en de wereld in het algemeen te verdiepen en zo onze doelstellingen te definiëren. Deze momenten van uitwisseling zijn belangrijk omdat ze ons in staat stellen onze kennis en uitdagingen te bundelen. Het is in deze geest dat we deze bezinningsmomenten aan zoveel mogelijk mensen blijven aanbieden.

EFES

In maart 2022 kwamen, op initiatief van Les Brigittines, het Théâtre National en het Théâtre de Liège, de leden van EFES (Federatie van Werkgevers in de Podiumkunsten) samen in Les Brigittines om een inventaris op te maken van de culturele sector, waarbij werd uitgegaan van 4 cruciale oriëntaties om hun reflecties te verdiepen: Voeding, Ecodesign, Digitaal, Mobiliteit en vervoer. Het doel was om een handvest en een concreet actieplan op te stellen. Een vijfde thema werd toegevoegd, met name Infrastructuur en Energie. Het Charter en het Actieplan werden goedgekeurd tijdens de Algemene Vergadering van EFES in de Hallen van Schaarbeek op 25 mei 2023.
Hier vind je het charter en het actieplan, dat wij onderschrijven.

Ici com­mencer la mer

Ici commence la mer vond plaats van 22 tot 24 februari 2024 in Les Brigittines. Dit driedaagse minifestival was ook bedoeld om reflectie en uitwisseling aan te moedigen over thema's die verband houden met de ecologische transitie en betrekking hebben op de sector en de wereld om ons heen. Met de voorstellingen Out of the Blue van Silke Huysmans en Hannes Dereere, Marée haute van Estelle Delcambre en Sisypholia van Natacha Belova en Dorian Chavez konden we ons publiek op een gevoelige manier bewust maken van de ecologische problematiek en hen een waaier aan hulpmiddelen aanreiken om deze te begrijpen.
Het was ook een kans om professionals uit de culturele sector voor een tweede keer rond de tafel te krijgen, voor een meer concrete bijeenkomst over ecodesign. Dit initiatief gaf ons de kans om een hele dag samen na te denken over manieren om de tendens van 'transitie' te introduceren in de artistieke creatie. De lokale Brusselse spelers die aanwezig waren, waren Samen Durable en Event Change, maar ook La Souplothèque, In Limbo en Magazzino.
Er werd ook een "klimaatfresco" georganiseerd om onze toeschouwers vertrouwd te maken met de oorzaken en gevolgen van de huidige klimaatcrisis.

Concrete acties

Energie-audits

In navolging van de reflecties en discussies over de uitdagingen van de klimaatcrisis besloot Les Brigittines concrete actie te ondernemen om de eigen ecologische impact te verminderen.
Er werden twee energie-audits uitgevoerd binnen twee structuren (Bruxeo en Greenfish in opdracht van de Stad Brussel). Uit de eerste, uitgevoerd in 2022, is gebleken dat het gebouw duidelijk het meest energie-intensief was. Ten tweede bleek ook onze aankoop van goederen en diensten zeer vervuilend te zijn.
Naar aanleiding van deze audits hebben we besloten om concrete actie te ondernemen, met name op vlak van de catering van Les Brigittines.

Restau­rant en bar

De drankkaart aan de bar van Les Brigittines biedt dranken die in België zijn geproduceerd, met voedingsmiddelen met een lage ecologische impact. We kopen niet langer aan bij multinationals die vervuilen en onethisch produceren. Ter herinnering: het merk Coca Cola is wereldkampioen plasticproductie in 2023.[1]
We hebben sappen uit het Pajottenland, frisdrank van Ritchie, chips van Superbon alsook bieren van Brasserie de l'Hermitage aan de drankkaart toegevoegd. Producten van betere kwaliteit, meer lokaal en beter van smaak!
De volgende stap voor de barkaart is het diversifiëren van het bierassortiment, zodat we bieren van kleine Brusselse brouwerijen kunnen aanbieden!
We hebben ook besloten om op elke voorstellingsavond uitsluitend vegetarische maaltijden te serveren aan toeschouwers en crew. Een vleesgerecht vervuilt 13 keer meer dan een vegetarisch gerecht.[2].
We proberen nu onze groenten en fruit aan te kopen op de Marché des Tanneurs, een lokale biologische markt op 100 meter van Les Brigittines. Hierdoor kunnen we de traceerbaarheid van de producten controleren, hebben we seizoensfruit en -groenten en steunen we lokale initiatieven.
Onze chef bereidt de gerechten dezelfde dag, waardoor hij overschotten zoveel mogelijk kan beperken en zich kan aanpassen aan de seizoenen.
Bekijk zeker eens het menu.

Zachte mobiliteit

Les Brigittines ligt in het hart van Brussel, op het kruispunt van talloze verbindingen met het openbaar vervoer. Metro, tram, bus en trein bevinden zich op gelijke afstand en zijn allemaal te voet bereikbaar. Uw vervoerskeuze is erg belangrijk, aangezien vervoer de belangrijkste bron van CO2-uitstoot is. [1]
Aarzel niet, kom met de fiets! Dankzij het wijkcontract Jonction staan verspreid rond de gebouwen van Les Brigittines verschillende fietsenrekken. Eenmaal aangekomen kun je je fiets in alle veiligheid stallen.


[1] https://ekwateur.fr/blog/enjeu...